A munkámról: pénzügyi tanácsadó

 

Vajon mi jut az eszedbe az embernek e kifejezés hallatán? Engem nagyon sokat foglalkoztatott és a mai napig is nem hagy nyugodni ez a kérdés, ezért bátorkodom egy kicsit összefoglalni a dolgokat.

Amikor valami baj van az egészségeddel, mit teszel? Gondolom, a legtöbben elmennek a háziorvoshoz, aki a megfelelő kérdésekkel és vizsgálatokkal felállít egy diagnózist, azaz egy helyzetképet a jelenlegi állapotodról. Nagy valószínűséggel megállapítja, mi okozza a problémát és javasol egy vagy több gyógymódot. Hozzá kell tenni, hogy ha nem állnak rendelkezésére megfelelő eszközök, információk, akkor tovább küld egy szakorvoshoz.

Biztos kíváncsi vagy, hogy miről is van most szó?

Ha minden emberben tudatosodna, hogy amikor már baj van, akkor már csak kezelni lehet a tüneteket, koránt sem biztos, hogy meggyógyulsz. A helyzet az az, hogy bármennyire is „fáj”, a betegségek 70-80%-át meg lehet előzni rendszeres vizittel saját érdekünkben, így előre kiküszöbölhető a nagy bajok bekövetkezése. Néhány dolog már törvényileg is kötelező: tüdőszűrés, emlőszűrés, nőgyógyászat…

Hogy miért éppen az orvos az, amin keresztül próbálom bemutatni a pénzügyi tanácsadó szakmát? Egyszerű: mert ez az a tevékenység, ami tökéletesen hasonlít hozzá, valamint mindenki ismeri a területet, így könnyebb elképzelni.

Mondhatjuk úgy is, hogy a pénzügyi tanácsadó voltaképp a pénzügyek „orvosa”. Itt az alapvető különbség, hogy a tanácsadó keresi meg ügyfeleit, vagy ajánlás útján jut el hozzájuk. A feladat sokkal nehezebb, mert a kezdeti alapbizalom - ami az orvossal szemben igen csekély - felépítése és megerősítése a cél minden találkozóval. Az, hogy ki hajlandó leülni az „orvossal”? Ha valaki egy picit is foglalkozik magával, terveket sző a jövőre tekintettel (nem csak álmokat, hanem az utat is, ahogyan azt elérni kívánja), az nyitott dolgok iránt és tesz azért valamit, amit egyszer már elhatározott. Aki a mának él, nem törődik a holnappal, csak hónapokban tud gondolkodni, annak nem való család, nem való társ az életben, mindig csak magával törődik. Most nem megbántásnak szánom, de a tény az, hogy nem vagyunk egyformák.

Visszatérve, a találkozó legnagyobb része az ismerkedés és a „diagnózis” felállítása. Persze vannak életszituációk, amik standardizálhatók, de az orvos sem ránézésre, megállapítva a korunkat, az kinézetünket írja meg a receptet vagy a beutalót. Nagyon fontos, hogy annak KELL minél előbb kivizsgáltatnia a jelenlegi helyzetét – még egyszer kihangsúlyozom: K E L L -, aki most úgy jól érzi magát, minden rendben, talán csak egy kis hiányérzete van, vagy annak, akivel nincs baj még, de nincs magával megelégedve, vagy a helyzetével, többre vágyik… =KÖTELEZŐ SZŰRŐVIZSGÁLAT!

Az első néhány találkozó nagyon fontos. Tudni kell, hogy egy ilyen jellegű kapcsolat nem csak az aláírásig terjed (gondoljon ide bárki bármit), egy hosszú, életeken át tartó kapcsolatról van szó. Aki egyszer megérti, hogy a saját érdekében szükség van bizonyos esetekben szakemberre, mint például a betegség és a pénzügyek, annak életen át tartó ismerőse támad.

Egy kis kitekintés: Henry Ford története a legtöbbek számára ismert. Ő azt mondta egy tárgyaláson az ügyésznek, amikor megpróbálták tudatlanságát bizonyítani egy milliárdos gyárosról:

 

   „Én lehet, hogy nem rendelkezem megfelelő általános és mély szakmai intelligenciával, azonban tudom, kik igen. Azok mind körülöttem vannak és ha valamely területen szükségem van információra, tudom kihez fordulhatok. Nekem nincs szükségem széles tudásra, nekem megadatott ezt eldöntenem, kikkel veszem körül magam, hogy sikereket érjek el.”

 

 

Vissza