Nyugdíjkérdés

 

Vajon mindenki tisztában van-e, hogy miből kapjuk majd a jobb esetben a leszázalékolásunkat követően a havi bevételünket? A tapasztalataim alapján az a tény, hogy az embereknek igazából halvány fogalma sincs erről. Valóban igaz, az állam gondoskodik a beszedett adó jellegű pénzek újraelosztásáról, így a nyugdíjakról is. De kérdem én, azt tudjátok-e, hogyan, mi alapján számolnak? Mivel az állam törvényekkel szabályozza eme folyamat minden egyes részét – kezdve a járulék mértékétől, egészen a figyelembe vehető szolgálati évek számával – szerinted az általad befizetett tőke mekkora alapot ad majdani bevételeidhez? Gondolod, úgy van alakítva a rendszer, hogy Te járj jól, vagy inkább a kifizethetőség éppen a cél?

Egyszerű tények/kérdések, amik elgondolkoztatnak:

1.   az általad befizetett havi nyugdíjjárulék mekkora tőkévé gyarapszik 37 év alatt? (ennyi az átlag szolgálati idő) Egyszerű matematika: bruttó bér*0,085=járulék*12=éves járulék*37=felhalmozott tőke

2.   a kapott tőke nem keveseknél siralmas, nem? Ha ezt a tőkét kifizetnék, meddig élnél meg belőle? Ha beraknád bankba, meddig élnél belőle? „gondolom itt mindenki elgondolkozott, ha megnézte a jelenlegi éves bevételét”

3.   jelenleg megközelítőleg fele annyi aktív járulékfizető van, mint nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy. A társadalom elöregedése miatt ez fokozatosan rosszabbodik. Mit gondolsz, mi lesz 5, 10 vagy 15 év múlva?
„Majd az állam…” Hát győzd kivárni, aki csak 4 évig van kormányon, hogy mit tesz majd ennek érdekében.

4.   vajon miért emelik a nyugdíjkorhatárt? Azt illő tudni, hogy az átlagéletkor nő, ezért egyre többen maradnak bent a nyugdíjrendszerben, mialatt egyre többen kerülnek is bele. Ezáltal a nyugdíjasok száma nő, mialatt az aktív dolgozóké csökken. Ki fogja finanszírozni a nyugdíjakat?

5.   fiatalok: hol van az még? Hát nem elszomorító? Maga a rendszer fenntartója RÁKÖTELEZ, hogy kezd el minél előbb, ez nem elég bizonyíték arra, hogy nincs idő???

6.   Egy utolsó kérdés: ki az aki élete utolsó percéig dolgozni akar, nem pedig azt, amit éppen szeretne? Azért születtünk, hogy dolgozzunk, amíg élünk?

 

Azt hiszem a fenti dolgok elgondolkoztatók, nem? A lényeg összefoglalva, hogy a helyzet az, egyre csökken azok száma, akik „befizetik” a nyugdíjasok pénzét a „nagy közösbe”, mialatt az ő számuk meg egyre több. A jelenlegi rendszer rossz egyrészről azért, mert olyanok határoznak róla, akik csak a jelennel törődnek, hisz csak négy évük van tenni valami okosat. Másrészről egyre kevesebbet tud visszaadni az elapadó forrásokból.

Azt persze nem mondanám, hogy bedőlne valaha is a rendszer, de az biztos, hogy annak az értéke, amit kioszt az egyre kevesebbet ér.

Ma egy háztartás rezsiére éppen elég, holnap csak egy kenyérre. De akkor mi lesz holnapután?

 

Vissza