Drága lehetőségünk: a HITEL

 

Úgy gondolom, hogy a mai felfogásban egy kicsit elvesztette a fogalom valódi értékét és felruházták olyan tulajdonságokkal, ami messze nyúl valódi jelentésén. A fizetőeszköznek, mint hazánkban a forint, különböző jellemzői vannak, mint az egyetemleges értékmérő funkció, a fizetőeszköz funkció. Sajnos nagyon sokan azt hiszik, hogy a hitel által hasonló dolgokat tudunk megkapni. Vegyük sorra, mit is jelent valójában a hitel.

Az alapvető jellemzője a hitelnek, hogy átmeneti fizetésképtelenségre gyógymód, azaz amikor pénzhiányos állapotba kerülünk, akkor vásároljuk. Igen vásároljuk, hiszen egy kereskedelmi termékről van szó: van ára=hitelkamat, megfogható=pénz, szerződéses jogviszonyon alapul. Ennek ellenére vajon miért van az, hogy sokak számára fizetőeszközként, bizonyos termékek megvásárlása a cél? Valóban szükség van erre? Valóban szükség van hitelből nagy értékű cikkek megvásárlására?

Na de nem is erről szeretnék most írni, talán majd egy következő alkalommal. A pénzhiányos állapot voltaképp az, amikor olyan szükségletet próbálunk kielégíteni, ami hozzájárul életünk alakulásához, tervezhető és rövid vagy hosszú távon bevállalható. Szerintem csak ilyen esetekben lehet szükségünk ehhez az eszközhöz nyúlnunk. Számtalan formában, nagyon sok féle hitelről beszélhetünk. A teljesség igény nélkül bemutatok néhányat:

1.   folyószámlahitel: rövid távú, átmeneti likviditáshiány megoldása. Nagyon magas költségekkel kapható, rossz tulajdonságú kölcsön. Akkor érdemes felhasználni, ha valamilyen váratlan nagyobb kiadást csak ennek segítségével tudjuk rendezni és tervezhetően igen csekély idő elteltével meg is tudjuk szűntetni (egy hónapon belül). Általában három hónap bér jellegű bevétel az alapja, egyébként nem jár. Magas költséggel és állandó stresszel jár.

2.   személyi hitel: az előbbinél alacsonyabb költségű, viszont hosszabb távú kölcsön (akár több év). Magasabb összeget is meg lehet kapni, de ennek hat hónap bér az alapja, így gyakran előfordul, hogy nagyobb összeget használunk el, mint amennyit ilyen távon valójában bevállalhatnánk. Mert mi van egy balesettel, ami miatt lecsökken a bevételünk hosszabb időre, ki fogja állni ezt a költséget? Miből fogsz élni? Nagyon körül kell járni ezt a kérdést, mielőtt hozzányúlna bárki.

3.   áruhitel-kártya: hát ez a legbosszantóbb dolog. Szabad felhasználású, mintha találnánk egy bankszámlát és le tudnánk venni róla pénzt. Megsúgom, nagyon agyafúrt eszközről van szó. Mintegy ördögi kör, úgy égeti a zsebeket. Arra találták ki, hogy a kedves vásárló körútján a pillanatnyi birtoklási vágyának eleget téve meg tudjon venni minden felesleges holmit, amit persze később (1 óra múlva) megbán, rájön, hogy igazából nem is kellett volna, de olyan szép volt… Ekkor már késő, benne van a burkolt személyi hitelben, havonta, akár éveken keresztül fizetheti a törlesztést. Magas költségű játékszer.

4.   hitelkártya: nos, szinte mindenki számára elérhető. Hasonló, mint a személyi hitel, de CSAK annak ajánlott, aki rendelkezik magasabb jövedelemmel és esetleg hullámzó a bevételei nagysága. A fontos viszont, hogy tervezhető, mikor, mennyi időközönként tud törleszteni. Általában éven belüli felhasználásnál hasznos eszköz.

5.   a nagyobb lakossági hitelek területén a jelzálog alapú hitel a legelterjedtebb. Ennél aztán vannak mindenféle konstrukciók, itt kellene igazán odafigyelni. Sajnos ezt az eszközt is úgy használják, mint az előbbieket: veszik, mint a cukrot. Pedig nagyon fontos odafigyelni, számos buktató van, ami hosszú távon (10-, 15-, 20-,30- évről) döntünk! Olyan, mintha egy komoly betegségnél mi hoznánk diagnózist és mi állapítanánk meg gyógymódot magunknak és családunknak. Ez nagy felelősség, kihat az egész család életére 10-20 éven keresztül (ennyi idő alatt felnő gyermekünk, DE MILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT?)

Mivel az utolsó finanszírozás egy komoly téma, azt hiszem, megérdemel egy saját cikket, néhány olyan információval, amire nagyon oda kell figyelni.

Természetesen nagyon sokfajta és keszekusza konstrukcióban tudunk még átmeneti pénzhiányos helyzetünkön segíteni, de ami fontos, hogy nem biztos, hogy a pult mögötti ügyfélszolgálatos a mi érdekeinket szem előtt tartva kínál terméket a palettájukról… (járj utána!)

Nos, végszóban talán annyit, banki termékekkel óvatosan kell bánni, mert itt aztán nagy a kockázat, és lehet, hogy döntéseddel nem csak a Te jövődet kockáztatod, hanem a családodét is!

 

Vissza