Hogy miért fontos foglalkozni, hogy mi alapján döntünk a mindennapokban?

 

Nos, azt gondolom, mindenkinek megvan a maga életritmusa, kialakult szokásai az egyes élethelyzetekben. Felvetődik viszont a kérdés: ezek a reakciók olyanoktól tanult tevékenységek, gondolatok, mint például a szülők, rokonok, ismerősök, barátok… Szeretném feltenni a kedves olvasó számára: Neked is jók ezek a reakciók, biztos vagy abban, a másik döntése egy kérdésben az neked is ugyanolyan jót tesz, ugyanolyan jól jársz vele?

Mondok egy példát:

Biztos mindenki hallott már a mai nyugdíjproblémáról. Annak idején, mikor a szüleink ebben a kérdésben döntöttek, hogy mit választanak: állami nyugdíj vagy magánnyugdíj, a megfelelő informáltság hiányában azt preferálták, amit a munkáltató, vagy a „szomszéd” mondott, hisz nem volt viszonyítás. Sajnos, amikor megkérdeztem valakit, mi a véleménye erről a kérdésről – legyen szó idősebbről, vagy fiatalról – egyöntetűen ugyan az a válasz a mai napig. Vagy a munkáltatóra bízzák, vagy valamilyen hallott érvre hivatkoznak. A valós kérdés most az, valóban helyes döntést tud hozni, megfelelő információval rendelkezik az illető ebben a témában, hogy egy olyan dologban döntsön most, aminek a következményeit majd 10-, 20 év elteltével tapasztalja meg. Vajon miért van az, hogy az átlagember eme döntése miatt arra kényszerül, hogy nyugdíjazása után tovább dolgozzon (nekem nagyon sok ilyen ismerősöm van)?

A legfőbb kérdés persze nem ez, hanem az, képesek vagyunk-e felnőni idősebb ismerőseink, rokonaink „hibájából”, amit persze visszavezetve az információhiány miatt szenvednek el. Vagyunk-e annyira érdekeltek saját magunk iránt, hogy elragaszkodjunk a múlttól és a mától, hisz a világ egyre jobban arra kényszerít minket, hogy igen is szükséges megfelelő stratégiákat kialakítani a jövőre tekintettel, mert nem csak a mának élünk, az a fontos, hogy hogyan tudunk felkészülni a jövő kihívásaira!

A célom az, hogy a blogomat olvasót elgondolkoztassam, döntéseihez megfelelő információt adjak és segítsek megtalálni az optimumot annak érdekében, hogy jól érezze magát, tudja, jót tesz vagy legalább nem másra bízza döntései helyességét (szidjuk a kormányt, az államot, a rendőrséget, a munkáltatót, az embereket…), a felelősséget saját tetteiért mindenki maga vállalja!

 

Legyünk felkészültek!

2008-10-08

Vissza