Biztosítás

 

Erről a területről nagyon nincs információja az embereknek. Kevesek számára tudatos valójában miről is van szó. Maga a biztosítás sokkal komplexebb dolog, számos területet magába foglal.

Valójában az eredete valamikor a hajózás elterjedésével egyidős. A különböző rakományokra alakultak a tulajdonosi egyesületek, annak érdekében, hogy az esetleges károkért egyetemlegesen viseljék a következményeket.

Az idő előrehaladtával, mivel nem mindenhol voltak ilyen helyzetben a felek, szinte minden területen elkezdtek hasonló kockázatenyhítési tevékenységet. A lényeg, hogy a lehetségesen bekövetkezendő kár nagyságát enyhítsék valamilyen módon.

A modern világban ennél még összetettebb fogalommá vált. Néhány terület: gépkocsiknál: kötelező, cascó; ingatlanbiztosítások; ingóság biztosítások; utasbiztosítás; betegbiztosítás; felelősségbiztosítás; életbiztosítás; rakománybiztosítás; mezőgazdasági biztosítások… A sor még nagyon hosszú, a lényeg igazából a véletlenben és a lehetséges bekövetkező eseményekben van, mondhatjuk úgy is, hogy a biztosítás az a kár esetére szóló opció, azaz előre meghatározott kártérítés.

A mai világban nem csak erre valók igazán a biztosítások. A törvényi háttér számos előnyt, azaz hasznot nyújt számunkra a biztosításokkal. Ezek az előnyök pedig hozzájárulnak, hogy optimális esetben több pénzt spórolnak meg annak, aki megfelelően használja ezeket a lehetőségeket. Gondolok itt adó-optimalizációról, megtakarításokról, befektetésekről, költségek csökkentéséről…

Az átláthatóság kedvéért néhány példa:

1.   vegyünk egy egyszerű kötelezőbiztosítást gépjárművünkre. Ugye, az első dolog, ami eszünkbe jut a rossz érzés, hogy fizetnünk kell, azaz költség. Talán a második gondolat, ha nem az első, hogy a legolcsóbb a jó számunkra. Ez valóban így van? Azt gondolom, ha megnézzük valójában mi is rejlik az alacsony ár mögött, milyen szolgáltatások és milyen elérhetőségek vannak beépítve, akkor arra kellene gondolnunk, hogy a kötelező biztosítás lényege az az, hogy védje a károsultat. Gondolj bele, ha totálkárra törsz egy másik autót, az mennyibe kerülne neked kötelező nélkül? Büntetés vagy segítség?= kár esetére szóló opció+anyagi védelem+kiegészítő védelmek

2.   egy másik terület: vegyünk egy orvost. Ha félre kezeli egyik betegét, a sérült számára teljesen mindegy, hogy a doktortól elveszik a praxist, neki valószínűleg anyagiakban kifejezhető kára származott. Ezért az orvos kötelező szakmai felelősségbiztosítása fedezi ezt a kárt. Persze ettől azért még nem kell teljesen megnyugodni.

3.   munkahelyünkön üzemi baleset következtében egy munkásnak eltörik a lába és két hónapig nem tud visszamenni dolgozni. A kiesett bére, illetve pótlékjai hiányában eladósodik a család. Elgondolkodtál már ezen, hogy veled is megtörténhet?

Valójában a mindennapi életünk nagy részét kitölti ezen lehetőségek taglalása. Ez mind, mind pénzmegtakarító lehetőség.

A másik oldalról számos törvényi eredetű segítség van ezek hasznos felhasználása érdekében. Hisz a szabályozás védi az állampolgárok ezen tevékenységét, közgazdasági szempontból díjazza a gondoskodó, előrelátó embereket. Azt hiszem nem lövöm le a poént a következő cikkemről.

 

Vissza